40 jaar Stampen & Dagen

Weinig muziekgroepen in Vlaanderen kunnen terugblikken op een carrière van 40 jaar. Stampen & Dagen werd volwassen in 1975 en in 2015 zijn de huidige leden nog steeds bezig met datgene waar ze in uitblinken: het bouwen van complexloze skiffle-, folk- en kleinkunstnummers in de eigen taal. De sterke live-reputatie van de groep is door de jaren heen enkel blijven groeien en bracht hen van de kleinste dorpjes tot in het Antwerpse Sportpaleis en op de drukbezochte pleinen van de Gentse Feesten.

De roots van Stampen & Dagen gaan terug tot in de vroege jaren ’70, waar toenmalig onderpastoor Ward Bosteels er een erezaak van maakte om bekende kleinkunstenaars een podium te bieden in het Leedse jeugdhuis ‘De Leeuwerik’.

De invloeden van deze optredens lagen aan de basis van de eerste stappen van de groep. Een geschikte repetitieruimte werd gevonden in de woning van José Vereecken, moeder van bandleden Mong en Jo Roelandt. Verder bestond de originele bezetting uit Paul Renders, Freddy Van Den Spiegel en Rudy Van den Nest. Daar, in die geïmproviseerde studio, werd de basis gelegd van hun eerste LP (Stampen en Dagen, 1976) met Vlaamse evergreens als ‘Tandem’, ‘Den Boemeltrein’ en- toen al – wellicht hun grootste commerciële hit ‘Marie-Claire’ (het nummer duikt zelfs in 2014 nog steeds op in de jaarlijkse Top 1000 van Radio 2). De groep bracht door de jaren heen acht langspelers uit en mag terugblikken op honderden optredens doorheen het ganse land. Toch denken ze nog helemaal niet aan stoppen, integendeel, naast de ‘gewone’ optredens staat de groep er op om enkele mijlpalen in hun jubileumjaar te hameren.

Het grote jubileumgala op 28 februari in GC De Volkskring te Lede was op minder dan twee dagen uitverkocht.

De groep belooft zijn publiek mee te nemen op een wandeling doorheen de geschiedenis van hun muzikale repertoire. Alles wordt op gemoedelijke wijze aan elkaar gepraat door Rudi De Koker (dichter, auteur, journalist). Op deze dag zal ook de verzamelbox worden gelanceerd. Hierin een dubbelcd met een selectie van 40 nummers uit de inmiddels meer dan 150 Stampen & Dagen songs + de uitgebreide geschiedenis van de groep van de hand van Rudi De Koker die reeds van in de beginjaren dicht bij de groep betrokken was en ook tekende voor de enkele bekende nummers, zoals Marie-Claire, Z’ es ter van onder, Zonder lief…).

Deze uitgave wordt gelimiteerd op 300 exemplaren en belooft nu al een collectors item te worden.

Op 18 april wordt de kantine van KVC Jong Lede omgetoverd tot concertzaal voor een uniek REWIND concert, de groep zal de nummers van de twee eerste albums van onder het stof halen. (De vraag naar tickets voor de galavoorstelling was zo groot, dat veel mensen teleurgesteld reageerden. Op deze manier krijgen

ook zij de kans om te proeven van deze uitzonderlijke zijsprong)- de apotheose van het jubileum volgt op 29 augustus, op die datum organiseert de gemeente Lede een heus volksbal met Stampen & Dagen op het centrale dorpsplein.