Agenda

Agenda

Event Information:

 • vr
  13
  okt
  2017
  zo
  15
  okt
  2017

  Aalsters bierweekend : Oilsjt, ajoin en bier me schoim

  19u. (14u. op zondag)Stedelijk Museum Aalst

  Enkele maanden geleden werd de Vlaamse biercultuur erkend door de Unesco als werelderfgoed. De dienst Toerisme en Erfgoed grijpen deze erkenning aan om een bierwandeling uit te werken en zo het verhaal van het Aalsterse bier- en hoperfgoed te vertellen.

  “Uit een recente studie blijkt dat buitenlanders Vlaanderen vooral associëren met erfgoed, met kunst en met lekker eten en drinken,” zegt schepen van erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). “Bij dat drinken wordt dan vooral aan bier gedacht. Zoals iedereen weet heeft Aalst een prominente rol heeft gespeeld in ons rijke bierverleden.”

  Reeds in 868 was er een mouterij op het huidig Aalsters grondgebied en begin 15de eeuw werd er jaarlijks door alle brouwers samen tussen de 700.000 en de 1.380.000 liter bier gebrouwen. Er werd in de middeleeuwen zelfs Aalsters bier uitgevoerd naar de andere steden en Aalst verwierf bekendheid als ‘eersterangs bierstad’.

  “In Aalst word je – soms op onverwachte plaatsen - herinnerd aan de lucratieve en roemrijke geschiedenis van het bier en van de talrijke brouwerijen,” weet schepen van Toerisme, Mia De Brouwer (N-VA). “Een aantal plaats- en straatnamen verwijst nog naar afspanningen of brouwerijen die er zich vroeger bevonden zoals  Den Haring en de Drie Sleutelstraat,” voegt ze eraan toe.

  De gegidste bierwandeling “Oilsjt ajoin en bier me schoim” neemt je mee op een interessante en verrassende tocht.  Onderweg krijg je dan ook een antwoord op vragen als “Wat is het verschil tussen dobbel en cleyn bier?”, “Hoeveel flesjes Safir gingen er op het hoogtepunt jaarlijks de deur uit?”, “Waarom was een Oudje van Rochus De Gheest zo’n klassieker in de vroege 20ste eeuw?”, “Waar lag de stadsbrouwerij in de middeleeuwen?” en “Wat waren buytendrinkers en smockelhuysen?”. Uiteraard kan een bierwandeling ook niet zonder een aantal proeverijen.

  Voor de lancering van dit nieuwe groepsaanbod  organiseert de dienst Toerisme en Erfgoed drie bierwandelingen waarvoor geïnteresseerden zich kunnen inschrijven. Plaats van vertrek is het Stedelijk Museum, waar voor de gelegenheid een minitentoonstelling over het Aalsterse bierverleden werd ingericht en waar je al een biertje kan proeven. Inschrijven voor de wandeling op vrijdag 13,  zaterdag 14 of zondag 15 oktober doe je bij Toerisme Aalst op de Hopmarkt.  De wandeling duurt 2 uur en vertrekt om 19u op vrijdag en zaterdag en om 14u op zondag. De prijs  bedraagt 10 EUR per persoon.