Aspelare/Voorde al 50 jaar okra-trefpunt

Stille werkers zorgen voor halve eeuw ontspanning

Zaal De Paling in Aspelare liep helemaal vol voor de viering van 50 jaar Okra-trefpunt Aspelare/Voorde. De zomerse temperaturen stonden symbool voor de werking van de vereniging, die na een halve eeuw activiteit meer dan ooit in volle bloei staat. Vijfenvijftigplussers die zich afvragen: wat nu, kunnen misschien eens aankloppen bij Okra Aspelare/Voorde. In het buurthuis, de thuisbasis van de Okra-afdeling, krijgen ze een brede waaier van activiteiten aangereikt die het leven een stuk aangenamer maken. Met kameraadschap als rode draad.

Voorzitter Julien Schamelhout kan tevreden zijn over de werking en de resultaten van zijn trefpunt. Na 50 jaar heeft de vereniging nog steeds de wind in de zeilen en stijgt het ledenaantal naar 140. Het fraaie cijfer is het resultaat van jarenlange inzet van tal van stille werkers die de vereniging op sleeptouw namen. Hun engagement inspireerde ook burgemeester Tania De Jonge en schepen Veerle Cosyns om tijdens het huldefeest de loftrompet te steken over de groep en zijn bestuurders.

Zomer van 1969

De ‘Summer of 69’ speelt niet alleen een belangrijke rol in het leven van rocker Brian Adams, ook Okra Aspelare/Voorde dankt er zijn bestaan aan. Romain Haelterman is een van de drijvende krachten. Als secretaris en organisator-begeleider van tal van activiteiten is hij dag in dag uit in de weer voor zijn Okra-trefpunt. Voor de viering dook hij in de archieven en schetste de geschiedenis van de afdeling Aspelare/Voorde, een oefening waarvoor hij  terugkeerde naar de zomer van 1969.

Romain Haelterman: “De aanzet werd gegeven door Clement Prieels. Hij nam in de zomer van 1969 het initiatief voor de oprichting van een afdeling van de Kristelijke Bond van Gepensioneerden. Pastoor Deportemont en enkele vrijwilligers sprongen mee op de kar om nieuwe leden te maken. Met succes, de eerste algemene vergadering op 22 september 1969 in de Mariazaal van de school lokte meteen 135 enthousiastelingen. De 50ste afdeling van KBG werd een feit en de eerste bestuursploeg met voorzitster Jeanne Dierickx kon van start.”

Rug rechten 

En zoals dat wel vaker voorkomt, kende ook deze vereniging een dipje. Na 21 jaar werking ebde het enthousiasme weg en zakte het ledenaantal naar 20. Het zag er zelfs even naar uit dat de afdeling zou worden opgedoekt, maar zover kwam het niet. 

Romain Haelterman: “Vanaf 1997 was er een groepje KBG-vrouwen dat regelmatig ging wandelen, en zij besloten in 2000 om de werking door te zetten. Voorzitster Simone Van Obbergen wist nieuwe leden aan te trekken, ook in haar thuisgemeente Voorde. De vereniging kon de rug rechten, er werden volop wandelingen georganiseerd en samen met het kerst- en paasfeest fleurde de werking weer op”.

In 2002 werd KBG omgedoopt in OKRA, wat staat voor Open, Kristelijk, Respectvol en Actief.  Het trefpunt Aspelare werd uitgebreid met Voorde, het begin van een nieuwe periode die uitgroeide tot de meest succesvolle tot op vandaag.