Den Dikken van Giesbaargen wordt nóg dikker

Jan Coppens maakt zijn ‘Dikken van Giesbaargen’ compleet.

Auteur Jan Coppens lanceert tweede uitgave 

GERAARDSBERGEN  – Toen in 2010 het woordenboek ‘den Dikken van Giesbaargen’ verscheen, was het werk in korte tijd helemaal uitverkocht. Auteur Jan Coppens zat niet stil en maakte een tweede uitgave, een vermeerderde versie met meer achtergrondgeschiedenis.

Jan Coppens, erfgoedambtenaar bij de stad Geraardsbergen en lid van de geschiedkundige vereniging Gerardimontium is een bezig man. De geschiedenis van zijn stad uitpluizen is zowat een dagelijkse bezigheid, en die zoektocht resulteerde al in diverse publicaties. Zijn boek ‘De Processie van Plaisance’ oogstte veel bijval en kreeg in 2016 de Provinciale Prijs voor Historisch Onderzoek Volkskunde. 

Jan Coppens is tevens musicerend lid van Concertband Cecilia. Folklore, volkskunde en het Geraardsbergse dialect liggen hem na aan het hart. Een woordenboek over zijn dialect kon niet uitblijven. Hij schreef het in 2010 en doopte zijn werkstuk ‘den Dikken van Giesbaargen’. Dikken overigens met een wat dubbele bodem: als knipoog naar de dikke Van Dale en als verwijzing naar jongerentaal waar een maat of makker vaak dikken heet. 

Snel uitverkocht

Het woordenboek raakte snel uitverkocht en Jan Coppens boog zich – mede door de aanhoudende vraag – over een tweede uitgave. De nieuwe Geraardsbergse dialectgids werd uitgebreid en verrijkt met ‘Giesbaargse’ woorden en uitdrukkingen die in de eerste editie niet werden opgenomen. 

Het boek kreeg ook extra achtergrondgeschiedenis bij woorden mee, wat van de nieuwe uitgave van den Dikken van Giesbaargen een absolute aanrader maakt. 

Het boek kost 25 euro en is te koop in de boekhandel en het toeristisch infokantoor Visit op de Markt van Geraardsbergen.