Extra Maatregelen nodig tegen plaag van inbraken

DENDERLEEUW – Sinds begin dit jaar zijn er in de politiezone Denderleeuw-Haaltert al 47 inbraken geweest. Kristof Slagmulder, gemeenteraadslid in Denderleeuw (VB) en politieraadslid van de politiezone Denderleeuw-Haaltert vindt dat er dringend maatregelen moeten komen om de plaag van inbraken een halt toe te roepen. 

Hij denkt onder meer aan het inschakelen van een extra nachtelijke patrouille. “Een patrouille in een anoniem voertuig lijkt ons het meest aangewezen. Ook dienen bepaalde toegangswegen extra in de gaten te worden gehouden”, benadrukt Slagmulder.

Het raadslid pleit ook voor een gezamenlijke groepsaankoop van beveiligingsmateriaal.

“De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout startte een tijdje geleden met een opvallende groepsaankoop. Mensen kunnen er namelijk samen materiaal aankopen om hun huis te beveiligen tegen inbraak. Het gaat om een primeur voor Vlaanderen. De politiezone doet dat naar eigen zeggen omdat het aantal inbraken in de zone de afgelopen acht jaar alleen maar is toegenomen. Een groepsaankoop kan mensen een duwtje in de rug geven bij het beveiligen van hun woning. Het gaat om diefstalbestendige materialen zoals stevige sloten en raamkrukken. Het is de bedoeling dat mensen via een centrale website kunnen intekenen. De gekozen leverancier plaatst achteraf de materialen bij de intekenaar. Het zou aangewezen zijn dat de politiezone Denderleeuw-Haaltert of de gemeentebesturen van Denderleeuw en/of Haaltert een dergelijke maatregel zouden onderzoeken. Het Vlaams Belang zal dit alvast aankaarten op de eerstvolgende politieraad”, schetst Kristof Slagmulder.

Premie

“Inwoners die hun eigendommen extra beveiligen zouden een financiële tussenkomst vanwege de gemeente moeten kunnen krijgen. De premie bedraagt 30% van de aankoop en/of installatiekost (inclusief BTW) met een maximum bedrag van 200 euro per woning voor een bewoner (eigenaar, vruchtgebruiker of huurder)”.

Infoborden

Naast preventie en repressie wil het VB de inbrekers ontmoedigen door de plaatsing van digitale informatieborden. Doel: de inwoners sensibiliseren om de nodige inbraakwerende maatregelen te nemen maar ook om een eventuele inbreker af te schrikken. “Er zouden ook mobiele informatieborden kunnen gezet worden aan belangrijke toegangswegen waarbij inbrekers gewaarschuwd worden dat er anti-inbraakcontroles gevoerd worden”, aldus nog raadslid Slagmulder. (GP)