Fonteintjesmolen wint eerste provinciale prijs onroerend erfgoed

NINOVE – De vzw Fonteintjesmolen uit Ninove valt in de prijzen. De Provincie Oost-Vlaanderen liet voor de eerste Erfgoedprijs 2020 – erfgoedgemeenschappen – het oog vallen op De vzw Fonteintjesmolen en Waarschoofstof (Lievegem). Beide laureaten ontvangen 5.000 euro.

“Met 24 diverse inzendingen kreeg de jury een staalkaart voorgeschoteld van aanstekelijk erfgoedengagement in onze provincie. We waren door meerdere kandidaturen erg gecharmeerd, en willen alle goede voorbeelden graag ruim verspreiden. Twee wisten ons op verschillende vlakken te overtuigen: in Waarschoot kwam men tot heel fraaie realisaties rond het DNA van de gemeente door uitgekiende samenwerkingsverbanden in kader van het textielerfgoed. Ook in Ninove is samenwerking de sleutel om een zeer brede visie op molens uit te dragen”, aldus gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed.

Ontmoetingsruimte

Door een brede visie, kennis van zaken en goed gestructureerde samenwerking houden de vrijwilligers van de vzw Fonteintjesmolen de Ninoofse molens draaiende. Men toont aan dat een molen niet enkel monument, maar ook landschap is. Technologie, ecologie en publiekswerking sluiten naadloos bij elkaar aan. Vzw Fonteintjesmolen werkt bovendien voorbeeldig samen met het stadsbestuur en droomt ervan om de schuur te herbestemmen tot ontmoetingsruimte en om de bakoven te reconstrueren.