HIJ KOMT … HIJ KOMT … Sint-Maarten in Denderland

Denderland is een echte Sint-Maartensregio. Zowel in Aalst, Haaltert, Lede als Erpe-Mere wordt elk jaar Sint-Maarten gevierd op 11 november. Michaël Van Houtte, erfgoedconsulent bij Erfgoedcel Denderland, legt uit: “De Sint-Maartensviering is een uniek stukje erfgoed en werd daarom, net als de Sinterklaasviering, opgenomen op de Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed van Vlaanderen. In 2019 en 2020 zetten we het extra in de kijker!”

Het verdwenen ruiterbeeld van Sint-Martinus

Niet alleen de goedheilige man komt in november met cadeautjes op bezoek, ook zijn ruiterbeeld keert na meer dan 100 jaar afwezigheid terug naar de Sint-Martinuskerk in Aalst.

Michaël Van Houtte: “Tot 1901 stond het levensgrote ruiterbeeld van Sint-Maarten bovenop het barokke hoofdaltaar van de Sint-Martinuskerk. Het 17e-eeuwse beeld verdween toen samen met het hoofdaltaar uit de kerk, omdat men vond dat het niet paste bij de uitstraling van de gotische architectuur van de kerk. Het beeld stond nog even tentoon in het belfort van Aalst, maar belandde uiteindelijk in brokstukken op de zolder van ’t Gasthuys Stedelijk Museum.” 

Consolidatie en restauratie

Onder leiding van docent Charles Indekeu van de Universiteit Antwerpen werd een onderzoek naar het beeld opgestart. “Het beeld bevond zich in een bijzonder slechte staat”, verduidelijkt Charles. “Het is een levensgroot beeld van Sint-Martinus gekleed als een Romeins officier die zijn mantel met zijn zwaard in twee snijdt. Op een lager niveau staan twee schamel geklede bedelaars. Het beeld is van de hand van de Antwerpse kunstenaar Erasmus Quellinus de oudere en is een mooi voorbeeld van de 17e-eeuwse barok. Samen met de studenten houtconservatie konden we het beeld consolideren en deels restaureren” vertelt Charles.

Lezingenreeks

Tijdens drie lezingen komen we meer te weten over de geschiedenis van het beeld en de restauratie ervan, over volksdevotie, de verschillende Sint-Maartenstradities en over de invloed van Martinus van Tours op de kerk in de vierde eeuw.

“Op donderdag 17 oktober vertelt Frea Vancraeynest, stafmedewerker bij Histories vzw, ons meer over geversheiligen in Vlaanderen, volksdevotie rond deze figuren en de verschillende tradities van de Sintvieringen. De ene Sint is immers de andere niet”, aldus Michaël Van Houtte. 

“Auteur en classicus Patrick Lateur neemt ons op donderdag 24 oktober mee naar de 4e eeuw n.C. Martinus van Tours had immers een grote invloed op de kerk in die eeuw. Uniek is dat we dankzij het werk van Sulpicius Severus, die reeds kort na de dood van Martinus van Tours een levensbeschrijving schreef, een inkijk krijgen in diens leven en legende.”

“Tenslotte onthullen we op donderdag 7 november het Sint-Maartens ruiterbeeld in de Sint-Martinuskerk, gevolgd door een lezing van Charles Indekeu, docent houtconservatie aan de Universiteit Antwerpen. Charles vertelt ons over de bijzonderheden van het beeld, hoe hij met zijn studenten het barokke beeld onderzocht en hoe ze deze Aalsterse parel consolideerden en restaureerden.”

De lezingen gaan telkens om 20u door in de Sint-Martinuskerk en zijn gratis.

Inschrijven kan via erfgoedceldenderland.be/sint-maarten. Je vindt er ook informatie over het volledige Sint-Maartensprogramma, het boek ‘Maarten en de magie van de mantel’ en de gelijknamige expo.