Historische herdenking lokt massa naar Doorn Noord

 De archeologisch vondsten op Doorn Noord langs de expresweg in Ninove kregen een geweldig vervolg met een historisch spektakel, dat vele honderden toeschouwers lokte. Uit verschillende Europese landen zakten een zeventigtal re-enactors af naar Ninove. Ze werden gecoördineerd door de Nederlandse re-enactmentgroep ‘Den Spiesdraegers 1625’. 

Twee dagen lang brachten de historische gelegenheidssoldaten een 17de eeuws legerkamp tot leven. Het evenement kwam er naar aanleiding van de archeologische vondsten op Doorn Noord, waar bij opgravingen restanten van grafheuvels uit de prehistorie en van een Romeinse nederzetting werden teruggevonden. Ook restanten van militaire kampementen uit 1692 werden er blootgelegd

Lodewijk XIV

De merkwaardige ontdekkingen kregen een al even opzienbarend vervolg, met een groots openluchtspektakel waarbij soldaten, valkeniers, muzikanten, zwaardvechters en soetelaarsters het dagelijkse leven van toen, en de strijd tegen Lodewijk XIV tot leven brachten. Het publiek genoot van de vele evocaties en gevechtsscènes en van demonstraties met kanonnen, musketgeweren, zwaarden, pieken, paarden en roofvogels. 

De archeologen van SOLVA zorgden ondertussen doorlopend voor rondleidingen. Je kon ook een tentoonstelling van archeologische vondsten in de historische tenten bezoeken. Wellicht blijft het bij een eenmalig spektakel op Doorn Noord, want straks verrijst daar een nieuw bedrijventerrein.