Mijn leven op stelten: “Opnieuw leren ademen was het allermoeilijkste”

Bracke-Mijn-leven-op-stelten-2LEDE – Op 19 februari vond de lezing “Mijn leven op stelten” door Krista Bracke plaats in ontmoetingscentrum De Volkskring. Ze kwam haar gelijknamige boek voorstellen en vertelde over haar strijd tegen de streptokokkenbacterie. Een pakkende lezing die je inzicht geeft in het feit dat je leven van de ene op de andere dag compleet kan omslaan.

Bracke vertelde haar strijd aan de hand van passages uit haar boek “Mijn leven op stelten.” Op 30 januari 2009 ging ze naar het ziekenhuis met wat ze dacht een zware griep te zijn. Dat ziekenhuis zal ze pas enkele maanden later mogen verlaten. De bacterie nam Bracke’s lichaam over waardoor enkele organen uitvielen en ze zware brandwonden kreeg.

Sondevoeding en beademing is wat haar in leven moet houden.  Door de zware medicatie stierven haar onderbenen en delen van haar handen af. Daarom gaat Bracke nu door het leven met prothesen. “Mijn handen stonden volledig naar binnen gedraaid, ik heb dus veel moeten revalideren,” zegt ze.

Ook kreeg Bracke te kampen met longonstekingen. Dit bleek te komen door een immuunstoornis.

De voorbije zes jaar zijn dus zware jaren geweest voor Bracke. “Ik kon niet meer praten. Ik begon me in dat ziekenhuis  voortdurend te fixeren op de geluiden.”

Gepassioneerd door de tango, liet ze op haar ene beenprothese een tattoo plaatsen die voeten met tangoschoenen voorstellen.

“Ik had een panische angst om het niet halen,” zegt ze. Om mensen die net zoals haar een beperking hebben een hart onder de riem te steken, houdt Bracke een pleidooi in haar boek over hoe buitenstaanders moeten omgaan met personen met een beperking.

“Dat natuurlijke, onbezonnen kantje die kinderen hebben, waarbij ze zonder schroom vragen durven stellen en omgaan met je anders zijn, dat mis ik bij volwassenen.”

Bracke vertelt haar verhaal heel boeiend. Haar boek lezen zal dus zeker de moeite waard zijn.

Tessa De Wolf ©

Meer lezen?

Neem een kijkje op de Facebookpagina:

https://www.facebook.com/mijnlevenopstelten 

Het boek ‘Mijn leven op Stelten’ door Krista Bracke is beschikbaar

in uw plaatselijke bibliotheek en boekenwinkel.