Onthulling kerkschat toont moderne interpretatie van religieus erfgoedobject

DENDERLEEUW – In 2016 startte Erfgoedcel Denderland met een inventarisatieproject rond roerend religieus erfgoed in Denderleeuw. In navolging hiervan werd op het grasplein voor het Administratief Centrum een nieuw erfgoedbeeld onthuld in het kader van het erfgoedproject ‘Kerkschatten op straat’.

“Het erfgoedproject ‘Kerkschatten op straat’ wil per betrokken partnergemeente één uniek religieus erfgoedproject uitlichten en op een moderne manier in de kijker zetten, licht Tom De Ridder, erfgoedconsulent van Erfgoedcel Denderland, toe. Het project wil de lokale bevolking confronteren met een moderne interpretatie van een religieus erfgoedobject zodat de mensen op die manier hun eigen erfgoed (opnieuw) leren kennen. 

Denkspeeltuig

“In Denderleeuw werd gekozen voor het Sint-Anna te Drieënbeeld uit de Sint-Amanduskerk van Denderleeuw”, legt schepen Jan De Nul, bevoegd voor Erfgoed, uit. 

“Deze beeldengroep omvat Jezus, Maria en de heilige Anna. Dit beeld kent een rijke geschiedenis en kan terecht uniek genoemd worden. Ook de link tussen de kerkfabriek Sint-Amandus Denderleeuw en het Hof ter Leeuwe werd verwerkt. Er werd een denkspeeltuig gemaakt, als moderne interpretatie van dit unieke erfgoedobject.” 

Het nieuwe erfgoedbeeld werd onthuld op het grasplein voor het Administratief Centrum. Er werd hierbij gekozen voor een symbolische plaats, dichtbij de plek waar het oorspronkelijke beeld wordt bewaard.