Opening kringlooptuin groot succes

LEDE- Zaterdag 18 april werd in het Leedse centrumpark de kringlooptuin geopend. Schepen van milieu en reiniging Geertrui Van De Velde (CD&V) opende de tuin, waarna de talrijke bezoekers een rondleiding kregen. “Wanneer mensen inspiratie halen uit onze kringlooptuin voor hun eigen tuin, is onze opzet geslaagd,” zegt Eric Van Zandycke, lid van de kringloopkrachten in Lede.

In Lede werd 18 april de eerste kringlooptuin geopend. Na de officiële opening door schepen van milieu en reiniging Geertrui Van De Velde (CD&V), kregen de bezoekers een rondleiding door de leden van de Leedse kringlooptuin. De opening kon op heel wat bezoekers rekenen. Na de rondleiding konden de aanwezigen proeven van Fairtradehapjes en –drankjes. De kringlooptuin werd mee aangelegd door de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) en Natuurpunt. Het beheer van de tuin wordt ook door Natuurpunt verzorgd. In het park waren heel wat milieuvriendelijke verenigingen aanwezig waarbij de bezoekers informatie konden krijgen. Die informatie konden ze gebruiken bij de wedstrijd waaraan iedereen kon deelnemen.

“De bedoeling van de tuin is om mensen ideeën te geven om zelf hun tuin milieubewuster te maken,” zegt Eric Van Zandycke, lid van de kringloopkrachten in Lede. In de tuin is er een compostplaats voorzien. Ook is er een unieke afsluiting te zien. “De afsluiting is gemaakt van ijzerdraad met daarin hout en bladeren. Zo heb je meteen ook een oplossing voor de bladeren in de tuin,” zegt Van Zandycke. In de tuin is er een ‘wiglo’ te vinden. Dit is een hut gemaakt van wilgentakken. Later op de middag gaf de JNM een workshop waarin jongeren konden leren hoe ze zo’n wiglo konden maken. Er is een insectenhotel en egelhuis gemaakt waarin heel wat insecten huizen. Rond het hotel is een bloemperk waarin deze beestjes meteen hun voeding vinden. In het midden van de tuin staat een picknicktafel in de vorm van een windroos. Dankzij dit initiatief kunnen Ledenaars leren hoe ze milieubewuster kunnen tewerk gaan in hun eigen tuin.