Portretfotografen Huart en Nevens: geselecteerd binnen top 25 Vlaanderen

Beroepsfotografen Els Huart uit Ninove en Yves Nevens uit Denderleeuw werden geselecteerd tot de 25 beste portretfotografen van Vlaanderen, een initiatief van Portra. “Portra is een collectief van beroepsfotografen waar je enkel kan tot toetreden op uitnodiging van de groep zelf” vertelt Jürgen De Witte, bestuurder binnen Portra. “De selectiecriteria zijn zeer streng. Je moet niet alleen de beste portretfoto’s kunnen maken en bewijzen dat je op en top professional bent, maar je moet ook laten zien dat fotografie in je bloed zit. Daarenboven stel je jezelf niet kandidaat voor het lidmaatschap, maar gaan de mensen van Portra zelf op zoek naar de beste fotografen van Vlaanderen. Het is dus een hele eer om gevraagd te worden.”

Dat twee fotografen, gehuisvest op slechts enkele kilometers van elkaar tot de top behoren, kan misschien geen toeval zijn. Beide hebben een graduaat fotografie achter de rug aan het gerenommeerde Narafi instituut. Voor Yves Nevens was dit de basis: “Nadat we samen hebben gestudeerd is iedereen wat z’n eigen weg gegaan. Jaren later bleek ineens dat we toch wel een heel gelijklopende visie hebben op fotografie en ondernemen. We beschouwen mekaar niet als concurrenten maar wel als toffe collega’s. We weten beide wat perfecte portretfotografie is en daar kan je beter samen aan verder sleutelen dan mekaar in de haren te vliegen.” Els Huart benadrukt graag deze samenwerking: “We leggen elk andere accenten en hebben zo een aparte en eigen stijl in onze sfeervolle studiofotografie, maar beide staan we garant voor mooie en kwaliteitsvolle blikvangers voor de klanten hun woonkamer.“

Voor deze twee beroepsfotografen is de revolutie van de digitale fotografie duidelijk geen eindpunt geweest. Huart: “Absoluut niet, wel integendeel biedt de digitalisering oneindig veel boeiende mogelijkheden voor ons als fotograaf en investeren zowel Yves als ik constant in seminars, workshops en nieuwe technieken. Gelijktijdig ondervindt iedereen ook wel de absolute meerwaarde van een professioneel portret in vergelijking met het smartphone fotootje.” Nevens voegt er graag nog aan toe dat het niet enkel de techniek is die belangrijk is: “We zijn evenveel psycholoog als fotograaf en dat moet je in je hebben. Als een meisje van 16 je winkel binnenstapt voor een sweet16 fotoshoot en zegt dat ze graag een fotoshoot hier wil omdat ze het als eerste communicant zo tof vond, dan is je dag geslaagd! Als eigentijdse portretfotografen leggen we beelden vast op een moderne spontane wijze.”

De portfolio’s van Yves Nevens, Els Huart en de andere 23 fotografen zijn te bekijken op portra.be en uiteraard in hun studio’s in Denderleeuw en Ninove.