Vernieuwing Denderstuwen loopt ver achter op schema

GERAARDSBERGEN – De werken aan de nieuwe stuw op de Dender in het centrum van Geraardsbergen liggen na een klacht van Milieufront Omer Wattez en een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen al maanden stil. En het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt.

Burgemeester Guido De Padt van Geraardsbergen (Open VLD) wordt ongeduldig en wil dat er spoed wordt gezet achter de procedure opdat de werken kunnen worden hervat.  “Het is niet omdat we de laatste jaren in de Denderstreek reeds veel geluk gehad hebben met de neerslag in de jaarlijkse kritische periode van de winter, dat we het blijvende structurele probleem van de grote ontoereikendheid van de afvoer van ons watersysteem en afvoer mogen vergeten”, betoogt De Padt. Hij heeft de administratie  ook gevraagd om het jaagpad opnieuw open te stellen, zodat wandelaars en fietsers geen omweg meer hoeven te maken.

Verbreden en verdiepen

Bij Milieufront Omer Wattez zijn ze niet onder de indruk. “Er wordt geopperd dat de hernieuwing van de stuwen en sluizen op de Dender nodig zijn om de overstromingen aan te pakken. Dat klop niet, het is nu aangetoond dat geautomatiseerde stuwsluiscomplexen enkel maar echt kunnen helpen tegen de overstromingen als de Dender verbreed en verdiept wordt”, aldus MOW

Negatieve verantwoordelijkheid

Maar burgemeester De Padt is het met deze stelling niet eens. “MOW draagt mijns inzien een belangrijke negatieve verantwoordelijkheid en het is dus zeer de vraag wie wie voorliegt”, kaatst hij de bal terug. “Het goed kunnen regelen van waterafvoer en –doorvoer gebeurt door stuwen en door wachtbekkens (die werken op basis van stuwen).  In plaats van stuwen op waterwegen in vraag te stellen, onderschrijft iedereen die iets afweet van modern en ecologisch waterbeheer, dit uitgangspunt”, benadrukt De Padt nog.