Zondag 24 februari viert Geraardsbergen Krakelingen met focus op de hoogdagen

Er zijn zo van die dagen waarop een stad boven zichzelf uitstijgt. In Geraardsbergen hebben ze daar Krakelingen voor, de strafste hoogdag van het jaar. Op zondag 24 februari zal de stad weer in de ban zijn van haar eigen geschiedenis. Voor Ann Panis komt er nog een dimensie bij. Als nieuwe schepen voor Cultuur, Toerisme en Feestelijkheden beleeft ze haar eerste mastellendag. 

Het aftellen is begonnen. Straks rolt Geraardsbergen weer zijn historisch dubbelfeest uit, en defileren honderden figuranten door de straten van de binnenstad. Op de Oudenberg is het nu nog stil, enkel een houten vloer naast de kapel doet vermoeden dat er iets op til is. Als hier straks honderden mastellen worden uitgestrooid, zal het dak van de stad vol staan met grabbelaars. Dan maakt de stilte plaats voor feestgedruis, en gaat de pekton in vlammen op.

Maar eerst trekt de Krakelingenstoet door de stad, met de ’Geraardsbergse hoogdagen’ als hoofdthema. De ene hoogdag die de andere hulde brengt. En keuze genoeg ook, de lange geschiedenis van de stad staat bol van hoogdagen waarvoor de bevolking zich in zondags plunje hulde. Dat kon een bal voor de elite zijn, of de geboorte van een nieuwe keizer, de naamdag van een patroonheilige, een langverwachte vrede, een adellijk huwelijk of de doortocht van de Ronde van Frankrijk. 

Daarnaast zijn ook de klassieke elementen zoals de visjes, het brood en het vuur weer trouw op post. Zij zijn de ruggengraat van het unieke evenement dat Geraardsbergen tot in zijn diepste wortels blootlegt. 

Fier

Het feest van ‘de nieuwe lente’ laat niemand onberoerd, en al zeker Ann Panis niet.  Nu zij als schepen bevoegd is voor Krakelingen, kijkt ze er met extra spanning naar uit. De verbondenheid met de mastellendag draagt ze al van kindsbeen mee.  

“Ik ben geboren en getogen in Geraardsbergen, dus het Krakelingenfeest was bij mij thuis altijd een familiefeest. Iedereen kwam die dag bijeen om lekker te eten en te drinken, en daarna naar de historische stoet te gaan kijken. Ik liep als kind ook mee in de stoet, en fier dat ik was”, herinnert Ann zich nog goed.

Zit in DNA

De schepen beseft dat Krakelingen diepgeworteld zit. “De geschiedenis leert ons veel over wie we waren en nog steeds zijn. Krakelingen werpen, visjes drinken, dansen rond het tonneken, het zit in ons DNA, en dat  moeten we koesteren”, roept ze op. “Dat ik nu als schepen voor Cultuur samen met het Krakelingencomité en vele enthousiaste medewerkers dit evenement van begin tot einde in elkaar mag steken, is een hele eer”, bekent Panis. 

Op 24 februari is het zo ver, dan laat Geraardsbergen zijn historische figuren los, en wordt een nieuwe hoogdag toegevoegd aan de lange lijst van topdagen.  (Geert Pieraert)