Zwarte vlag overschaduwt regenboogvlag

DENDERLEEUW – Met de politieke verstandhouding wil het nog echt niet lukken in Denderleeuw, maar vlaggen laten wapperen kunnen ze als de besten. Al moet gezegd dat ook hier de politieke discussie stevig mee wapperde. 

Aan de gevel van het gemeentehuis moet de Vlaamse leeuw thans het gezelschap dulden van een regenboogvlag én van een gitzwarte vlag. De eerste kwam er op vraag van holebivereniging Cavaria die hiermee de strijd tegen homofobie en transgenderfobie wil benadrukken. Een verzoek dat in eerste instantie ferm werd weggevlagd, maar dat vervolgens na enig protest toch werd ingewilligd, met een stevig en veelkleurig exemplaar boven de ingang van het gebouw tot gevolg.

Maar daarmee is Denderleeuw niet uitgevlagd. Het is niet omdat de holebi’s alsnog hun vlag kregen, dat de politieke problemen in Denderleeuw zijn opgelost. De malaise is zo compleet dat sommigen er zwarte tijden in zien, zodanig dat het uithangen van een zwarte vlag aan het stadhuis niet kon uitblijven. Een fraai beeld is het niet, want de donkere vlag staat symbool voor het politieke failliet van Denderleeuw.

Regeringscommissaris

Het VB kan het spektakel niet meer aanzien en wil dat van hogerhand een regeringscommissaris naar Denderleeuw wordt gestuurd om de knoop te ontwarren (voor zover dat nog mogelijk is). Ondertussen blijft het kermen dat het een lieve lust is. Partijen stellen zich vijandig tegenover mekaar op en dromen openlijk van een nieuwe coalitie. De breuk binnen de meerderheid en de politieke spelletjes zorgen ervoor dat nog nauwelijks bestuurd kan worden. Daardoor is de hele werking verlamd en blijven tal van dossiers voor gemeentediensten, politie, OCMW, schoolgemeenschap, verenigingen, zonder goedkeuring liggen en wordt iedereen met de rug tegen de muur gedrukt. De zwarte vlag illustreert de politieke impasse, vraag is, wie lost het op?  Wie neemt zijn verantwoordelijkheid en geeft Denderleeuw en de belastingbetaler waar ze recht op hebben, op een degelijk bestuur.