Beschermd Oudenberggras niet voor mountainbikers

Oudenberg Geraardsbergen

GERAARDSBERGEN – Met de Muur als fietsmagneet hoeft het niet te verwonderen dat de Oudenbergtop druk bezocht wordt door fietsers. Dat mountainbikers naar het dak van de stad klimmen om er steile graskanten af te zoeven, is minder logisch. De omgeving is beschermd als landschap, en diepe groeven trekken in de graszones hoort daar niet bij. 

Het fenomeen doet zich al langer voor, en de stad plaatste infoborden om het belang van de locatie te duiden. De begroeiing in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouwkapel, 110 meter boven de Dender is opmerkelijk. In het groen op de flanken van de Oudenberg komen zeldzame planten voor. 

De omgeving geniet bescherming als landschap, maar sommige mountainbikers zien er ook een gedroomd parcours in om hun kunsten op de ‘fiets met zware banden’ uit te testen. Gevolg is dat de steile graskanten constant doorploegd worden, wat de begroeiing niet ten goede komt. 

Gevaar

Natuurpunt kaartte de kwestie aan, en om meer schade te voorkomen, wil de stad extra infoborden plaatsen. Of dat zal volstaan is zeer de vraag. Halve oplossingen zijn vaak onvoldoende. De heuvel onderaan afzomen met een korte haag of een andere constructie zou het afdalen op fiets tot aan de vijver onmogelijk maken.

Een ingreep is hoe dan ook nodig, want naast het beschadigen van de graskanten houden de steile afdelingen ook het nodige gevaar in voor de fietsers. 

 

Deel op sociale media

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email