Digitale sedatie op de consultatie Urologie in A.S.Z.

VRBRIL_ASZ

Een pijnlijk onderzoek of geplande ingreep, het brengt altijd de nodige stress of angsten met zich mee. Patiënten zijn zenuwachtig voor wat hen te wachten staat en hebben schrik. Deze spanning kan zich ook fysiek uiten, waardoor het lichaam gaat verkrampen, wat bepaalde ingrepen en onderzoeken dan weer kan bemoeilijken. De dienst Urologie wil uitblinken in kwalitatieve zorg met aandacht voor de veiligheid en het comfort van de patiënt. Het team is daarom recent gestart met het gebruik van Digitale Sedatie™ (Virtual Reality bril) tijdens ingrepen onder plaatselijke verdoving. Als allereerste in Vlaanderen gebruikt het A.S.Z. de Sedakit™ op de dienst Urologie.

Virtual Reailty bril

De dienst Urologie gebruikt sinds kort een nieuwe methode om pijn en angst te verminderen voor, tijdens en na een ingreep, zonder gebruik van medicatie. Digitale Sedatie™ combineert klinische hypnotherapie met integratieve therapeutische technieken d.m.v. virtual reality. “Patiënten krijgen een VR-bril op en worden via een virtuele sessie in een roes gebracht, waardoor ze zich eigenlijk niet meer bewust zijn van wat er met hen gebeurt in de omgeving en medische ingreep waarin ze zich bevinden. Via een tablet kunnen de artsen het programma kiezen dat de patiënt te zien krijgt. We geven onder andere de leeftijd en de duurtijd van de procedure in en krijgen dan suggesties op maat” vertelt dr. Bernard Rappe, medisch diensthoofd Urologie A.S.Z. “De VR-bril neemt de patiënt mee in klank en beeld naar een rustgevende omgeving. Dit neemt de angst bij de patiënt weg en verzacht de pijn. Bovendien zijn er verschillende klinische studies lopende om terugbetaling te krijgen voor de Sedakit™ omdat het vaak ook medicatie vervangt.”

Plaatselijke verdoving

Verschillende ingrepen op de consultatie Urologie die vroeger in het operatiekwartier moesten plaatsvinden, gebeuren nu onder locoregionale verdoving, zoals de fusiebiopsie van de prostaat (weefselonderzoek), waarbij het medisch team er alles aan doet om dit zo comfortabel mogelijk te laten verlopen voor de patiënt. Toch blijft dit bij veel patiënten zorgen voor stress en angst. “Het begint met de prik voor de lokale verdoving, maar ook alle geluiden en gewaarwordingen eromheen zorgen voor onrust en ongemak. Dankzij de Sedakit™ ervaren de patiënten de prik als minder pijnlijk” vertelt dr. Rappe.

Positieve feedback

“De eerste resultaten zijn positief, we behandelden al ongeveer 30 patiënten met de Sedakit™ en ontvangen positieve feedback. Het is zeer gebruiksvriendelijk en het verhoogt het comfort van de patiënt. We kunnen dit zowel bij volwassenen als kinderen inzetten. Het is conform de strenge hygiënenormen, zo wordt de VR-bril na ieder gebruik volledig ontsmet.

We vragen vooraf aan onze patiënten of ze van deze technologie gebruik willen maken. Zo zetten we de VR-bril niet in bij patiënten die dit niet zien zitten en liever zicht blijven hebben op wat er rondom hen gebeurt” vertelt Marijn Goossens, uroloog A.S.Z.

Share on facebook
Deel dit artikel